Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő / Doktor úr!

Kb. 5 éve tejfehérje allergiám van, ezért az étrendemből teljesen kivontam minden tejterméket és tejszármazékot. Nagyjából másfél évvel ezelőtt próbából ettem egy kis tehén tejből készült sajtot, de utána 3 hétig sebek voltak az arcomon, így azóta újra tartom a diétámat. Most bejelentkeztem egy vérvételes tejallergia vizsgálatra, hogy 'hivatalosan' is megerősítsék az allergiámat. A kérdésem az lenne, hogy mivel évek óta nem fogyasztok tejterméket, a vizsgálat így is helyes értéket fog mutatni? (Olvastam valahol, hogy ahhoz hogy kimutassák az allergiát, előtte szükséges az adott élelmiszerből fogyasztani, hogy a szervezet elkezdjen ellenanyagot termelni - ez igaz? Mert a tüneteimet tekintve ez igen lehetetlennek tűnik.)

Válaszát köszönöm előre is.
Tisztelt Tury Henrietta,Jól olvasta az információt, hogy ha valamilyen élelmiszert nem fogyaszt, akkor az allergia vagy intolerancia teszt nem ad megbízható választ.

De ez csak nagyon leegyszerűsítve igaz. Bizonyos molekulákra, ami esetleg a tej is lehet, a szervezetünk akkor is reagál, ha egy ideje nem fogyasztjuk. Ennek kiderítésére, bizonyítására allergológus szakorvossal kell konzultálnia.

A laborlelet nem a betegség (allergia) bizonyítására, hanem az orvosi diagnózis alátámasztására, a változások követésére való.

Feltétlenül egyeztesse orvosával az eredményt, ha a diéta hatására jobban van, akkor tartani kell a diétát.

Üdvözlettel:

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Budaházi Kata

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA