Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Allergia Központ!
17 éves fiam neurológia betegséggel 11éve van diagnosztizálva (myopatia). Tünetei főleg a vérképének rendellenességében jelentkeznek (magas CK, LDH). Étrend váltásakor (gluténmentes) ezek az értékek csökkentek. Az orvosok nem láttak összefüggést, ezért a glutén visszakerült az étrendjébe(mivel a glutén érzékenységet vérvétellel nem tudták bizonyítani). Ez több mint egy éve történt.
Tavaly decemberben elvégeztettünk egy 226 ételre vonatkozó ételintolerancia vizsgálatot a lakhelyünkhöz közel eső Centrumlab kihelyezett laboratóriumában. Laikusként sok értéket találok magamnak, viszont az orvos, aki megnézte ezt a vizsgálati eredményt (gyermek gasztroenterológus szakorvos ), csak a tej elhagyását, a citrusfélék kerülését (ide sorolta a kókuszt is - így nem kókusztejjel történik a tej pótlása), a tojás és a diófélék közvetlen fogyasztását tiltja (viszont az ételekben nyugodtan előfordulhat) .
Leírom a pirossal jelzett értékeket:tehéntej 165,juhtej 63,tojásfehérje 91,tojássárgája 37, kazein 150,kecsketej 70,narancs33, árpa 36, rizs 41, búza 56, pohánka 39, kukorica 44, gliadin 54, mustármag 46, mandula 37, mogyoró 66, pisztácia 33, burgonya 61, zeller 35, borsó 43, kóladió 31, fehér karóbab 35, élesztő (sör) 56, élesztő (sütő) 32
Az lenne a kérdésem hogy ha a citrusfélék és a mogyorófélék kerülendőek, akkor a glutein (ami szintén magas értékkel bír), meg a rizs, a burgonya nem probléma forrás a fiamnál? Illetve hogy Önök is ezt az étkezési tanácsot adnák?
Előre is köszönöm a választ!
Egy aggódó szülő
Tisztelt Szülő!

Az Önök által végeztetett intolerancia vizsgálat eredménye csak a gyermek tüneteivel együtt értékelhető. Ez azt jelenti, hogy javulásnak kell bekövetkeznie az egyes ételek elhagyására és állapotromlásnak az étel ismételt bevezetésére. A változó laboratóriumi vizsgálatok megismétlése szükséges, annak tisztázására, hogy az ezekben bekövetkezett változások összefüggésben vannak-e a táplálékokkal.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermekorvos-gasztroenterológus

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK