Tisztelt Allergia Központ!
17 éves fiam neurológia betegséggel 11éve van diagnosztizálva (myopatia). Tünetei főleg a vérképének rendellenességében jelentkeznek (magas CK, LDH). Étrend váltásakor (gluténmentes) ezek az értékek csökkentek. Az orvosok nem láttak összefüggést, ezért a glutén visszakerült az étrendjébe(mivel a glutén érzékenységet vérvétellel nem tudták bizonyítani). Ez több mint egy éve történt.
Tavaly decemberben elvégeztettünk egy 226 ételre vonatkozó ételintolerancia vizsgálatot a lakhelyünkhöz közel eső Centrumlab kihelyezett laboratóriumában. Laikusként sok értéket találok magamnak, viszont az orvos, aki megnézte ezt a vizsgálati eredményt (gyermek gasztroenterológus szakorvos ), csak a tej elhagyását, a citrusfélék kerülését (ide sorolta a kókuszt is - így nem kókusztejjel történik a tej pótlása), a tojás és a diófélék közvetlen fogyasztását tiltja (viszont az ételekben nyugodtan előfordulhat) .
Leírom a pirossal jelzett értékeket:tehéntej 165,juhtej 63,tojásfehérje 91,tojássárgája 37, kazein 150,kecsketej 70,narancs33, árpa 36, rizs 41, búza 56, pohánka 39, kukorica 44, gliadin 54, mustármag 46, mandula 37, mogyoró 66, pisztácia 33, burgonya 61, zeller 35, borsó 43, kóladió 31, fehér karóbab 35, élesztő (sör) 56, élesztő (sütő) 32
Az lenne a kérdésem hogy ha a citrusfélék és a mogyorófélék kerülendőek, akkor a glutein (ami szintén magas értékkel bír), meg a rizs, a burgonya nem probléma forrás a fiamnál? Illetve hogy Önök is ezt az étkezési tanácsot adnák?
Előre is köszönöm a választ!
Egy aggódó szülő