Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2023.05.16 Módosítva: 2023.11.15

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Az anafilaxia gyorsan is kialakulhat és életveszélyes lehet!

Az ételallergia tünetei az enyhétől – például bizsergés, égő érzés a szájban, hasfájás - a súlyos, életveszélyes anafilaxiáig terjedhetnek. A Food Allergy Awareness Week honlapján szereplő felhívás az anafilaxiás reakció felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Az anafilaxia első tünetei néhány perccel azt követően megjelenhetnek, hogy az allergén a beteg szervezetébe került. Bőrpír, testszerte csalánkiütés, szem-, arc-, szájdagadás, ödéma, hasi görcsök, hasfájás, hányás, hirtelen szívdobogás, rekedtség, torokszorító érzés, köhögés és vérnyomásesés is jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ezért legyen mindig 2 epinefrin injekció a táskában

A diagnosztizált ételallergiások számára az orvos felírja az életmentő epinefrin injekciót, amit akkor kell használni, ha az ételallergiás személy allergént tartalmazó ételt fogyaszt. Az epinefrin - vagy más néven adrenalin - egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Javasolt mindig 2 injekciót bekészíteni, ha az egyik meghibásodna, vagy stresszhelyzetben elejtjük, esetleg nem megfelelően sikerül beadni. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken.

Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van! Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két hullámban zajlik, a kezdeti javulást követően lehet visszaesés, a tünetek kiújulása. Anafilaxia esetén tehát mindenképp szükséges, hogy hívjunk orvosi segítséget is, ne elégedjünk meg azzal, hogy az injekció beadása után jobban érzi magát a beteg.

Ezzel a vizsgálattal könnyebb lehet az ételallergiások élete

Arról, hogy egy adott étel, az adott beteg esetében milyen súlyosságú tüneteket okozhat, a komponens alapú allergiavizsgálat segítségével tudhatunk meg többet. Ezzel ugyanis az allergének összetevőit is vizsgálni lehet. Az egyes összetevők különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, az egyik súlyosabb, a másik enyhébb allergiás reakciót provokálhat, illetve vannak köztük olyanok is, amelyek például hőre érzékenyek, így a beteg számára sütve, főzve nem okoz panaszt.epipen

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy földimogyoró allergia esetén például gyakori a súlyos allergiás reakció, de nem mindenkinél. A földimogyoró esetében vizsgálni lehet a súlyos allergiát okozó komponenseket, illetve azokat is, amelyek esetleg csak enyhe bizsergést okoznak az ajkakon, a szájüregben. Az olajosmag-allergiák esetében gyakran jelentkezhet keresztreakció is, például a kesudió és a pisztácia jó példa erre. Mandulaallergia esetén pedig bizonyos csonthéjas gyümölcsök fogyasztása olyan allergiás tüneteket okozhat, mintha mandulát fogyasztott volna.

A komponens alapú vizsgálattal többek között ezeket is vizsgálni lehet. Ételallergia diagnózis esetén érdemes tehát allergológussal konzultálni a további lehetséges vizsgálatokról. Az eredmények birtokában elképzelhető, hogy kevesebb aggódással és kevésbé szigorú diéta mellett is el lehet kerülni az allergiás tüneteket.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!