Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Az anafilaxia gyorsan is kialakulhat és életveszélyes lehet!

Az ételallergia tünetei az enyhétől – például bizsergés, égő érzés a szájban, hasfájás - a súlyos, életveszélyes anafilaxiáig terjedhetnek. A Food Allergy Awareness Week honlapján szereplő felhívás az anafilaxiás reakció felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Az anafilaxia első tünetei néhány perccel azt követően megjelenhetnek, hogy az allergén a beteg szervezetébe került. Bőrpír, testszerte csalánkiütés, szem-, arc-, szájdagadás, ödéma, hasi görcsök, hasfájás, hányás, hirtelen szívdobogás, rekedtség, torokszorító érzés, köhögés és vérnyomásesés is jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ezért legyen mindig 2 epinefrin injekció a táskában

A diagnosztizált ételallergiások számára az orvos felírja az életmentő epinefrin injekciót, amit akkor kell használni, ha az ételallergiás személy allergént tartalmazó ételt fogyaszt. Az epinefrin - vagy más néven adrenalin - egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Javasolt mindig 2 injekciót bekészíteni, ha az egyik meghibásodna, vagy stresszhelyzetben elejtjük, esetleg nem megfelelően sikerül beadni. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken.

Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van! Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két hullámban zajlik, a kezdeti javulást követően lehet visszaesés, a tünetek kiújulása. Anafilaxia esetén tehát mindenképp szükséges, hogy hívjunk orvosi segítséget is, ne elégedjünk meg azzal, hogy az injekció beadása után jobban érzi magát a beteg.

Ezzel a vizsgálattal könnyebb lehet az ételallergiások élete

Arról, hogy egy adott étel, az adott beteg esetében milyen súlyosságú tüneteket okozhat, a komponens alapú allergiavizsgálat segítségével tudhatunk meg többet. Ezzel ugyanis az allergének összetevőit is vizsgálni lehet. Az egyes összetevők különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, az egyik súlyosabb, a másik enyhébb allergiás reakciót provokálhat, illetve vannak köztük olyanok is, amelyek például hőre érzékenyek, így a beteg számára sütve, főzve nem okoz panaszt.epipen

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy földimogyoró allergia esetén például gyakori a súlyos allergiás reakció, de nem mindenkinél. A földimogyoró esetében vizsgálni lehet a súlyos allergiát okozó komponenseket, illetve azokat is, amelyek esetleg csak enyhe bizsergést okoznak az ajkakon, a szájüregben. Az olajosmag-allergiák esetében gyakran jelentkezhet keresztreakció is, például a kesudió és a pisztácia jó példa erre. Mandulaallergia esetén pedig bizonyos csonthéjas gyümölcsök fogyasztása olyan allergiás tüneteket okozhat, mintha mandulát fogyasztott volna.

A komponens alapú vizsgálattal többek között ezeket is vizsgálni lehet. Ételallergia diagnózis esetén érdemes tehát allergológussal konzultálni a további lehetséges vizsgálatokról. Az eredmények birtokában elképzelhető, hogy kevesebb aggódással és kevésbé szigorú diéta mellett is el lehet kerülni az allergiás tüneteket.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok