Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.06.13 12:34

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergének kései bevezetése kockázatos lehet

-Dr. Gideon Lack – gyermekorvos, allergológus és kutató – kérdőjelezte meg elsőként azt a hagyományos nézetet, miszerint az allergiát okozó élelmiszerek kerülése a hozzátáplálás korai szakaszában, megakadályozza az ételallergia kialakulását. Dr. Lacknak ugyanis feltűnt, hogy az Egyesült Királyságban élő zsidó gyermekek között tízszer magasabb volt a mogyoróallergia, mint az Izraelben nevelkedett gyermekek körében. Úgy vélte, ennek az lehet az oka, hogy Izraelben már hét hónapos kortól kapnak mogyorótartalmú ételeket a gyermekek, míg az Egyesült Királyságban egy éves korukig várnak ennek az allergénnek a bevezetésével. A kutatóban felmerült, hogy a mogyoróallergia megelőzésének kulcsa talán épp a korai fogyasztás lehet. Randomizált, kontrollált vizsgálatai később bizonyították, hogy világszerte évente akár több százezer új mogyoróallergia előzhető meg azzal, ha a nagy kockázatnak kitett (súlyos ekcémával és/vagy tojásallergiával élő) gyermekeket minél hamarabb megismertetjük a mogyoróval – mondja dr. Moric Krisztina.

A mogyoró bevezetésével kapcsolatos hazai ajánlások

-Hazánkban 2019-ben született meg az EMMI 0-12 hónapos csecsemők táplálásáról szóló új hazaiCsecsemő hozzátáplálás mogyoróval szakmai irányelve. Ezek szerint egészséges csecsemők esetében a potenciálisan allergizáló ételek, így a földimogyoró bevezetésének is, a többi szilárd táplálékhoz hasonlóan kell megtörténnie a baba 5-6 hónapos korától – ismerteti dr. Moric Krisztina. Az allergén ételek kínálásakor figyelni kell arra, hogy az adagok csak fokozatosan emelhetőek, a félrenyelés, fulladás veszélye miatt pedig nem kaphatnak a gyermekek egész mogyorót és higítatlan mogyoróvajat (a lágy mogyoróvajat vízzel vagy pürésített gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet adni). A hozzátáplálás szabályai szerint a csecsemő a szoptatás után kínálható meg az új étellel, és egyszerre csak egy étel kerülhet bevezetésre. Ez különösen fontos az allergizáló ételek bevezetésekor, hogy a szülő felismerhesse az esetleges allergiás reakciókat. Magas allergiarizikójú csecsemőknél is elkezdhető az allergén ételek adása a betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől), ez esetben azonban feltétlenül egyeztessünk allergológus vagy gyermek gasztroenterológus szakemberrel, aki felméri a földimogyoró-allergia pontos kockázatát, és iránymutatást ad, hogy mikor vezessük be a gyermek étrendjébe ezt az allergént.

Milyen tünetei vannak a földimogyoró allergiának?

-Az allergiás reakció a földimogyoró fogyasztását követően rövid időn belül fellép, és az enyhébb reakcióktól (néhány kiütés a száj körül, illetve az arcon) a súlyosabb reakciókig (hányás, ajakduzzanat, bőrszín megváltozása, légszomj, nehézlégzés) terjedhet. Nagyon ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat a gyermekekben. Ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, vagy súlyos tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz! – javasolja a doktornő.

Összefoglalva

Az allergén ételek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt elhalasztásuk fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. A mogyoró betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adható, de figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne kapjon belőle a baba egyszerre nagyobb mennyiséget. Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK