Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2023.11.22 Módosítva: 2024.02.12

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergének kései bevezetése kockázatos lehet

-Dr. Gideon Lack – gyermekorvos, allergológus és kutató – kérdőjelezte meg elsőként azt a hagyományos nézetet, miszerint az allergiát okozó élelmiszerek kerülése a hozzátáplálás korai szakaszában, megakadályozza az ételallergia kialakulását. Dr. Lacknak ugyanis feltűnt, hogy az Egyesült Királyságban élő zsidó gyermekek között tízszer magasabb volt a mogyoróallergia, mint az Izraelben nevelkedett gyermekek körében. Úgy vélte, ennek az lehet az oka, hogy Izraelben már hét hónapos kortól kapnak mogyorótartalmú ételeket a gyermekek, míg az Egyesült Királyságban egy éves korukig várnak ennek az allergénnek a bevezetésével. A kutatóban felmerült, hogy a mogyoróallergia megelőzésének kulcsa talán épp a korai fogyasztás lehet. Randomizált, kontrollált vizsgálatai később bizonyították, hogy világszerte évente akár több százezer új mogyoróallergia előzhető meg azzal, ha a nagy kockázatnak kitett (súlyos ekcémával és/vagy tojásallergiával élő) gyermekeket minél hamarabb megismertetjük a mogyoróval – mondja dr. Moric Krisztina.

A mogyoró bevezetésével kapcsolatos hazai ajánlások

-Hazánkban 2019-ben született meg az EMMI 0-12 hónapos csecsemők táplálásáról szóló új hazaiCsecsemő hozzátáplálás mogyoróval szakmai irányelve. Ezek szerint egészséges csecsemők esetében a potenciálisan allergizló ételek, így a földimogyoró bevezetésének is, a többi szilárd táplálékhoz hasonlóan kell megtörténnie a baba 5-6 hónapos korától – ismerteti dr. Moric Krisztina. Az allergén ételek kínálásakor figyelni kell arra, hogy az adagok csak fokozatosan emelhetőek, a félrenyelés, fulladás veszélye miatt pedig nem kaphatnak a gyermekek egész mogyorót és higítatlan mogyoróvajat (a lágy mogyoróvajat vízzel vagy pürésített gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet adni). A hozzátáplálás szabályai szerint a csecsemő a szoptatás után kínálható meg az új étellel, és egyszerre csak egy étel kerülhet bevezetésre. Ez különösen fontos az allergizáló ételek bevezetésekor, hogy a szülő felismerhesse az esetleges allergiás reakciókat. Magas allergiarizikójú csecsemőknél is elkezdhető az allergén ételek adása a betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől), ez esetben azonban feltétlenül egyeztessünk allergológus vagy gyermek gasztroenterológus szakemberrel, aki felméri a földimogyoró-allergia pontos kockázatát, és iránymutatást ad, hogy mikor vezessük be a gyermek étrendjébe ezt az allergént.

Milyen tünetei vannak a földimogyoró allergiának?

-Az allergiás reakció a földimogyoró fogyasztását követően rövid időn belül fellép, és az enyhébb reakcióktól (néhány kiütés a száj körül, illetve az arcon) a súlyosabb reakciókig (hányás, ajakduzzanat, bőrszín megváltozása, légszomj, nehézlégzés) terjedhet. Nagyon ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat a gyermekekben. Ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, vagy súlyos tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz! – javasolja a doktornő.

Összefoglalva

Az allergén ételek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt elhalasztásuk fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. A mogyoró betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adható, de figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne kapjon belőle a baba egyszerre nagyobb mennyiséget. Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!