Mit tegyek allergia ellen?

Mit tegyek allergia ellen?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.03.31

Az allergiások száma folyamatosan emelkedik, csak a parlagfű allergia mintegy 2,5 millió embert érint. A tavasztól őszig tartó pollenszezonban ezért évről évre egyre többen teszik fel a kérdést: mit tegyek allergia ellen? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetőségeink vannak a szénanáthás tünetek kezelésére.

Tüneti kezelés vagy allergén immunterápia

Allergia ellen alapvetően kétféle kezelési lehetőség közül választhatunk. Bármelyiket is kezdjük el, első körben allergiavizsgálatot végzünk, meghallgatjuk a beteg panaszait, tüneteit, s ezt a vizsgálat eredményével összevetve megállapítjuk a diagnózist – foglalta össze az allergológussal történő találkozás részleteit dr. Moric Krisztina. Ezt követően összeállítjuk a kezelési tervet.

Allergia ellen - a tüneti kezelés

A tüneti kezelésben alkalmazott készítmények, mint az antihisztamin tabletta és allergia elleni orrspray az allergiás tünetekre hatnak, a hisztamin felszabadulását gátolják a szervezetben, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentik. Hatásosak a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés ellen, de csak addig, ameddig az előírásnak megfelelően szedjük/használjuk a készítményeket.

Tartós megoldás – az allergén immunterápia

Tüsszögés allergia tünet, kezelés allergia ellen.Az allergén immunterápia tartós megoldás allergia ellen. Ezt az jelenti, hogy a kezelés nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Az allergiások immunrendszere ugyanis túlműködik, ezért védekezik olyan, egyébként rá nézve ártalmatlan anyagok ellen, mint például a pollenek. Az allergén immunterápia ezt a túlműködést fékezi meg azáltal, hogy a szervezetet fokozatosan hozzászoktatja az allergénhez, így az idővel nem okoz panaszokat. A kezelés alatt az otthonunkban kell cseppek vagy tabletta formájában naponta egyszer szedni a készítményt. Az allergén immunterápia így nemcsak addig hat, amíg szedjük, hanem hosszú távon, akár 10-12 évre is képes jelentősen csökkenteni, megszüntetni az allergiás tüneteket. Ehhez azonban 4 éven át tartó kezelésre van szükség.

Melyik kezelést válasszam allergia ellen?

Több szempont is meghatározza, hogy a két kezelés közül melyiket választjuk – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ez egyfelől anyagi kérdés, az allergén immunterápiára jelenleg nincs támogatás, a beteg magának finanszírozza a kezelés költségét. Érdemes a mérlegelés során hosszú távon gondolkodni. Az allergia nem múlik el, így akinél például évről évre visszatérő panaszokat okoz a parlagfű allergia, időjárástól függően ez évente átlagosan 3 hónapot jelent, amíg a tüneti szereit szedi.

 

Az allergén immunterápiával már a kezelés első évében jelentősen javulnak a panaszok, így már ekkor csökkenteni lehet a tüneti készítmények használatát. A kezelés négy évét követően pedig ezeket akár 10-12 évre teljesen el is lehet hagyni, ami jelentős megtakarítást jelenthet a betegnek. Érdemes azért is ezt a kezelést választani allergia ellen, mert bizonyítottan képes csökkenteni a szénanátha gyakori szövődményét, az asztma megjelenését, illetve megelőzni újabb allergiák kialakulását is.

 

Gyermekvállalást tervező hölgyek számára is javasoljuk, hiszen várandósság alatt a tüneti szerek szedése kerülendő, viszont a már korábban megkezdett allergén immunterápia folytatható akkor is, ha közben a terhesség létrejön. Döntő szempont a választásban, hogy az allergén immunterápiát az allergén növény pollenszórása előtt három hónappal korábban meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát még esetlegesen májusban van rá lehetőség.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK