Mit tegyek allergia ellen?

Mit tegyek allergia ellen?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.06.02 Módosítva: 2021.06.02

Az allergiások száma folyamatosan emelkedik, csak a parlagfű allergia mintegy 2,5 millió embert érint. A tavasztól őszig tartó pollenszezonban ezért évről évre egyre többen teszik fel a kérdést: mit tegyek allergia ellen? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetőségeink vannak a szénanáthás tünetek kezelésére.

Tüneti kezelés vagy allergén immunterápia

Allergia ellen alapvetően kétféle kezelési lehetőség közül választhatunk. Bármelyiket is kezdjük el, első körben allergiavizsgálatot végzünk, meghallgatjuk a beteg panaszait, tüneteit, s ezt a vizsgálat eredményével összevetve megállapítjuk a diagnózist – foglalta össze az allergológussal történő találkozás részleteit dr. Moric Krisztina. Ezt követően összeállítjuk a kezelési tervet.

Allergia ellen - a tüneti kezelés

A tüneti kezelésben alkalmazott készítmények, mint az antihisztamin tabletta és allergia elleni orrspray az allergiás tünetekre hatnak, a hisztamin felszabadulását gátolják a szervezetben, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentik. Hatásosak a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés ellen, de csak addig, ameddig az előírásnak megfelelően szedjük/használjuk a készítményeket.

Tartós megoldás – az allergén immunterápia

Tüsszögés allergia tünet, kezelés allergia ellen.Az allergén immunterápia tartós megoldás allergia ellen. Ezt az jelenti, hogy a kezelés nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Az allergiások immunrendszere ugyanis túlműködik, ezért védekezik olyan, egyébként rá nézve ártalmatlan anyagok ellen, mint például a pollenek. Az allergén immunterápia ezt a túlműködést fékezi meg azáltal, hogy a szervezetet fokozatosan hozzászoktatja az allergénhez, így az idővel nem okoz panaszokat. A kezelés alatt az otthonunkban kell cseppek vagy tabletta formájában naponta egyszer szedni a készítményt. Az allergén immunterápia így nemcsak addig hat, amíg szedjük, hanem hosszú távon, akár 10-12 évre is képes jelentősen csökkenteni, megszüntetni az allergiás tüneteket. Ehhez azonban 4 éven át tartó kezelésre van szükség.

Melyik kezelést válasszam allergia ellen?

Több szempont is meghatározza, hogy a két kezelés közül melyiket választjuk – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ez egyfelől anyagi kérdés, az allergén immunterápiára jelenleg nincs támogatás, a beteg magának finanszírozza a kezelés költségét. Érdemes a mérlegelés során hosszú távon gondolkodni. Az allergia nem múlik el, így akinél például évről évre visszatérő panaszokat okoz a parlagfű allergia, időjárástól függően ez évente átlagosan 3 hónapot jelent, amíg a tüneti szereit szedi.

 

Az allergén immunterápiával már a kezelés első évében jelentősen javulnak a panaszok, így már ekkor csökkenteni lehet a tüneti készítmények használatát. A kezelés négy évét követően pedig ezeket akár 10-12 évre teljesen el is lehet hagyni, ami jelentős megtakarítást jelenthet a betegnek. Érdemes azért is ezt a kezelést választani allergia ellen, mert bizonyítottan képes csökkenteni a szénanátha gyakori szövődményét, az asztma megjelenését, illetve megelőzni újabb allergiák kialakulását is.

 

Gyermekvállalást tervező hölgyek számára is javasoljuk, hiszen várandósság alatt a tüneti szerek szedése kerülendő, viszont a már korábban megkezdett allergén immunterápia folytatható akkor is, ha közben a terhesség létrejön. Döntő szempont a választásban, hogy az allergén immunterápiát az allergén növény pollenszórása előtt három hónappal korábban meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát még esetlegesen májusban van rá lehetőség.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

További részletek
Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat