244-es nanotechnológiás allergia teszt
Lisztérzékenység

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység röviden

A lisztérzékenység, cöliákia vagy gluténérzékenység autoimmun betegség, ami az egész szervezetet érinti. A lisztérzékenység kiváltója a gabonafélékben található glutén egyik fehérjecsoportja a gliadin.

A lisztérzékenység gyakori formájában a glutén fogyasztása miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája, ezzel emésztési panaszokat és tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.  A lisztérzékenység kezelése gluténmentes diétával lehetséges, gyógyítása jelenleg nem ismert.

 A lisztérzékenység előfordulása:

A felismert lisztérzékenység az esetek valószínűleg csupán 10-15%-át teszik ki, a tünetek változatossága miatt. A lisztérzékenység gyakorisága igen gyakori egypetéjű ikrek esetében, cukorbeteg gyermekeknél. A lisztérzékenység 70%-ban a nőket érinti. Hazánkban kb. minden századik embert érint a lisztérzékenység.  

A lisztérzékenység okai

A lisztérzékenység elsősorban örökletes, emellett a környezeti tényezők közül a táplálékkal elfogyasztott glutén váltja ki, amit tartalmaz a búza, az árpa, a rozs, a zab is. A lisztérzékenység nem allergia, de ahhoz hasonlatos immunválaszt vált ki a vékonybélben.  A keletkező immunválasz hatására a tápanyagok felszívódása, emésztési minősége leromlik, ami alultápláltsághoz, vitaminhiányos, vérszegény állapot kialakulásához vezethet.

A lisztérzékenységre jellemző immunválasz valakinél előbb, másoknál később, felnőttkorban alakul ki.

A lisztérzékenység előzménye a betegek 90%-ánál előzőleg egy vírusos fertőzés (adenovírus 12-es). A vírus elleni immunválasz szeret játszik a lisztérzékenység kialakulásában.  Sajnos, ha az immunreakció egyszer elindult, akkor az egy életen át megmarad, amiben kizárólag a lisztérzékeny diéta segít.  

Típusos tünetek lisztérzékenység esetén

A lisztérzékenység legtípusosabb tünetei a hasmenés miatti jelentős fogyás és gyengeség.  A lisztérzékenység típusos tünetei felnőttkorban már nem olyan egyértelműek, így a betegség felismerése nehezebb.

Lisztérzékenység típusos tünetei gyerekkorban

Lisztes táplálék bevezetésétől 14-18 hónapos korban jelentkezhetnek a tünetek, jellemzően 3-5 éves korig legkésőbb. A lisztérzékeny gyermek étvágytalan, hány, hasa felpuffad. A következmény, hogy  fejlődésük elmarad, vitaminhiányosak és vérszegények lesznek. Hangulatuk nyűgös és ingerlékeny, fáradtak.  

Lisztérzékenység felnőttkori tünetei

Az emésztőrendszeri tünetek 35-40 éves kor között jelennek meg legtöbbször, melyek nagyon különbözőek lehetnek. Hasmenés, székrekedés, puffadás a legjellemzőbb tünetek a felnőttkori lisztérzékenység során.

A nem típusos tünetek és betegségek:

 • pszichés zavarok, kimerültség, kimerültség
 • csontproblémák, csontritkulás, csonttörések fordulhatnak elő
 • szájnyálkahártya fekélyek
 • izomgyengeség és izomgörcs
 • kóros fogyás
 • véralvadási zavarok
 • neurológiai zavarok
 • fertőzésekre való megnövekedett fogékonyság
 • száraz bőr
 • dermatitis
 • hölgyeknél a teherbeesés nehezítetté válik, illetve a vetélés esélye növekszik

  

Betegségek, melyek lisztérzékenység esetén korábban előfordulnak:

diabétesz, pajzsmirigy működési zavarok, epevezeték gyulladása

Lisztérzékenység kivizsgálása

A felsorolt anyagcserezavarok és tünetek esetén legfontosabb, hogy minél előbb kivizsgálásra kerüljön a lisztérzékenység.  A kivizsgálatlan és kezeletlen lisztérzékenység megnöveli a daganatos bélbetegségek kifejlődésének esélyét.

A diagnózishoz szükséges a vérből történő laboratóriumi vizsglat: IgA, IgG, (tTG), illetve szükség esetén szövettani vizsgálat. A lisztérzékeny diéta betartása esetén is legalább egy év mire a az antitest szint a szervezetben helyre áll. Ehhez időszakos kontroll laborvizsgálat szükséges.

Lisztérzékenység kezelése

A lisztérzékenység egyetlen kezelési módja a szigorúan betartott gluténmentes diéta.  Az étrendből ki kell iktatni minden glutént tartalmazó elemet.  A helyesen végzett diéta nem okoz tápanyaghiányt a szervezetben. A glutén elhagyásával a bevitt rostmennyiség csökken, ezért kezdeti székrekedés fordulhat elő.  A rostokat sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával kell pótolni. Fontos, hogy aki lisztérzékeny ne tekintse magát betegnek, a diéta mellett teljes élet élhető.

 

A lisztérzékenység kezelésével és kivizsgálásával foglalkozó szakértőink:

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Polgár Marianne PhD